Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Let op wetswijzigingen bij DGA-loon

Geplaatst op: 27-02-2015, 09:42:11

Twee wetswijzigingen kunnen in 2015 het DGA-loon verhogen of verlagen. De definitief verplicht geworden Werkkostenregeling heeft mogelijk invloed en kan volgens accountantsorganisatie BDO tot een verlaging van het belaste DGA-loon leiden. De criteria om het gebruikelijk loon vast te stellen zijn per 2015 aangescherpt. Dit leidt in een aantal gevallen tot een verhoging van het DGA-loon.

Als je werkt in een bedrijf waarin je een aanmerkelijk belang hebt, word je geacht een bepaald salaris te ontvangen: het gebruikelijk loon. Aanmerkelijk belanghouders zijn bijvoorbeeld personen die 5 procent of meer aandelenbelang in de BV hebben.

Criteria gebruikelijk loon aangepast

De berekening van het gebruikelijk loon is per 2015 aangescherpt. Dit kan er toe leiden dat het DGA-loon moet worden verhoogd.
Hieronder staan de drie criteria. Het hoogste bedrag is het gebruikelijk loon:
1) 75 procent van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking (was 70 procent);
2) Het hoogste loon van overige werknemers die in dienst zijn bij de onderneming of een gelieerde onderneming;
3) 44.000 euro.
Onder 1) is ook de term ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’ nieuw. Dit betekent dat de belastingdienst nu naar een bredere groep werknemers kijkt om het vergelijkingsloon te bepalen.

Werkkostenregeling definitief
De werkkostenregeling is per 1 januari 2015 definitief en verplicht voor alle werkgevers. De overgangsregeling waarmee je nog van de oude regels gebruik kon maken is per die datum verlopen.

BDO: Gebruikelijk loon mogelijk omlaag door Werkkostenregeling
Volgens accountantsorganisatie BDO kan het belaste loon voor aanmerkelijk belanghouders mogelijk omlaag. BDO legt dit als volgt uit: “Onder de werkkostenregeling behoren namelijk ook de vrije vergoedingen en verstrekkingen tot het gebruikelijk loon. Dat heeft de Belastingdienst ons bevestigd. Tot die vrije vergoedingen en verstrekkingen behoren niet alleen reiskosten en studiekosten, maar ook de vergoedingen voor een mobiele telefoon en internet en de zogeheten 30 procent vergoeding die buitenlandse experts en deskundigen onder voorwaarden belastingvrij kunnen ontvangen. Tot 2014 behoorden alleen belaste vergoedingen tot het gebruikelijk loon.”

Geen haast bij vaststelling
Het bovenstaande heeft mogelijk invloed op de hoogte van je DGA-loon in 2015. Overigens hoef je geen haast te maken met de vaststelling daarvan. De regelingen worden op jaarbasis beoordeeld. Je kunt dus ook later dit jaar nog je DGA-loon 2015 bepalen.

Bron: www.bc.nl van 27 februari 2015.

Ga terug naar de vorige pagina